Om twee redenen is het goed om je leefpatroon onder de loep te nemen. Als je overgangsklachten ervaart, kun je namelijk zelf al heel veel doen om die te verlichten. In de basis gaat het om gezond eten, bewegen en stress verminderen. Dat is ook voor je gezondheid op de langere termijn van groot belang. Door de normale veroudering verandert je stofwisseling. Je hebt daarom sowieso al minder calorieën per dag nodig om op een gelijk gewicht te blijven. Hoe je je leefstijl kunt aanpassen en wat voor jou werkt, is heel persoonlijk. Lees erover, zoek hulplijnen en trek je plan. Hoe langer je nog wacht, hoe lastiger dat wordt.
Daarnaast is het verstandig om je bloeddruk en eventueel je cholesterol te laten meten. Als die niet in orde blijken te zijn, weet je dat op tijd en kun je maatregelen nemen.
Vitamine D bevordert de opname van calcium in het bot. Daarmee vertraag je botontkalking. Het advies is om vanaf je 50e elke dag 10 microgram extra vitamine D te nemen. Vitamine D-pillen zijn te koop bij een drogist, apotheek of supermarkt. Vanaf je 70e is het advies om 20 microgram extra vitamine D te nemen.
Als je nog rookt, is het de overgang het moment om daar echt mee te stoppen. Roken van sigaretten verhoogt het risico op een vervroegde overgang. Hoe dat precies komt is niet duidelijk. Het vermoeden bestaat dat roken de gunstige invloed van de vrouwelijke hormonen uit de eierstokken te niet doet. Hoe vroeger een vrouw in de overgang komt, hoe korter ze kan profiteren van de beschermende werking van haar vrouwelijke hormonen.